04.10.2024
News

PS ValueTalks 2024: Oριζοντες Πολιτισμου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη

Ορίζοντες Πολιτισμού
Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διπλωματία: συνέργειες για μια ολιστική πολιτιστική πολιτική


SAVE THE DATE
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα

Η PostScriptum σάς προσκαλεί στη δεύτερη έκδοση των PS ValueTalks στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 στην Εθνική Πινακοθήκη. Η φετινή ημερίδα με τίτλο «Ορίζοντες Πολιτισμού – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διπλωματία» στοχεύει να αναδείξει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας ολιστικής πολιτιστικής πολιτικής που θα συμβάλλει τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη όσο και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων και επιλεγμένων εργαστηρίων με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και επαγγελματιών του πολιτισμού, θα αναδειχθούν ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης και για τους δύο τομείς.

Συγκεκριμένα, τα PS ValueTalks 2024 εστιάζουν στο σημείο συνάντησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της πολιτιστικής διπλωματίας, διερευνώντας πώς αυτά τα δύο πεδία – αν και διακριτά στους στόχους τους – είναι θεμελιωδώς αλληλένδετα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτιστικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα επικεντρωθούμε στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη δυναμική των τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών να κρατήσουν το τοπικό δημιουργικό κεφάλαιο σαν βασικό παράγοντα για οικονομική πρόοδο. Παράλληλα, θα εξετάσουμε καινοτόμους τρόπους και μέσα για την προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας, περιλαμβάνοντας διάφορα έργα και προγράμματα πολιτισμού που ενισχύουν την θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, διεγείρουν ανταλλαγές και επενδύσεις και τοποθετούν την Ελλάδα ψηλά στην συνείδηση του διεθνούς κοινού – αποδίδοντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους στις περιφερειακές κοινότητες για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός αριθμού στόχων.

Ποιος καλύτερος τρόπος θα υπήρχε για να αναδειχθεί ο τοπικός πολιτισμός από το να ενεργοποιηθούν οι ταλαντούχοι και οι επιχειρηματίες του, προβάλλοντας το τοπικό DNA; Τι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό για τη δυναμική ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας διεθνώς, από μια πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας που προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και το μοίρασμα γνώσης;

Η εκδήλωση απευθύνεται σε κρατικούς θεσμούς, πρεσβείες, μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς, επαγγελματίες του πολιτισμού, αλλά και σε ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ερευνητές και το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από αυτόν.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτιστικής πολιτικής που ενδυναμώνει την περιφερειακή ανάπτυξη και την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

Προσωρινό Πρόγραμμα

10:00     Χαιρετισμοί
10:30     Παρουσίαση Ημερίδας

10:45     ENOTHTA 1: Ο πολιτισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης
10:55     Keynote A
11:15     Panel: Θεσμικές προσεγγίσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη
12:45     Panel: Πολιτιστικές πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή

14:00     Reception

15:30     ENOTHTA 2: Η πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη
15:40     Keynote Β
16:00     Panel: Κρατικές πρωτοβουλίες για την πολιτιστική διπλωματία
17:30     Panel: Ο ρόλος των μη κρατικών δρώντων στην πολιτιστική διπλωματία

18:45     Wrap Up – Συμπεράσματα

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν σύντομα.