17.10.2024
News

Προγραμμα PSVT 2024: Oριζοντες Πολιτισμου

Θεματικές, ομιλητές και πρόγραμμα ημερίδας

PS ValueTalks 2024
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διπλωματία:
συνέργειες για μια ολιστική πολιτιστική πολιτική

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 – Εθνική Πινακοθήκη
Αναλυτικό πρόγραμμα: psvaluetalks.gr
Εγγραφείτε εδώ.

Η PostScriptum σας προσκαλεί στη δεύτερη έκδοση των PS ValueTalks στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 στην Εθνική Πινακοθήκη. Με θέμα «Ορίζοντες Πολιτισμού – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διπλωματία», η φετινή ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων για μια ολιστική πολιτιστική πολιτική που θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη και θα προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια σειρά από key notes, στρογγυλές τράπεζες, ομιλίες και εργαστήρια, με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και επαγγελματιών του πολιτισμού. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη σύνδεση των τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών με την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας νέες συνεργασίες.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Όλγα Μεντζαφού, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της PostScriptum Κώστας Κωνσταντινίδης.

Την εισαγωγή – παρουσίαση της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο Χρήστος Καρράς, Ιδρυτικός Διευθυντής της Carras Consulting.

Ο πολιτισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης

Ο πολιτισμός αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την περιφερειακή ανάπτυξη, λειτουργώντας ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Μέσω της ενίσχυσης του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα, οι περιφέρειες και οι τόποι μπορούν να αναδείξουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα, να προσελκύσουν επισκέπτες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές δράσεις ενισχύει τη συλλογική ταυτότητα και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών.

Την θεματική θα χαιρετίσουν ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Υπουργείο Εσωτερικών, και ο Χαράλαμπος Χάιτας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Culture Qiddiya Investment Company, Al-Riyadh Governorate, Saudi Arabia.

Την εισαγωγική ομιλία (keynote) της θεματικής θα πραγματοποιήσει ο Θανάσης Καλογερέσης, Οικονομικός Γεωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το panel «Θεσμικές προσεγγίσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη» θα συντονίσει η Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος / Διευθύντρια σύνταξης του fyi.news. Συμμετέχουν: Νικόλας Καραχάλης, Δρ. Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χρήστος Κύρκογλου, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΠεΠ), Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής Σχεδιασμού και Εφαρμογής ΕΣΠΑ, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Δημήτριος Φραγκάκης, Πρόεδρος Δ.Σ., Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το panel «Πολιτιστικές πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή» θα συντονίσει ο Georges Perot, Διευθυντής / Σύμβουλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης, MESO Events. Συμμετέχουν: Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος Μηχανικός – Αστική Γεωγράφος / Συνιδρύτρια τοπικού γραφείου STIPO / Μέλος Δ.Σ., Placemaking Europe, Μάριος Μαγιολαδίτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Βικιπαιδιστών Ελλάδας, Γιάννης Σακαρίδης, Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος / Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Σάρλης, Πολιτιστικός Διαχειριστής, MOSAIC, Μαρία Σοφικίτου, Διευθύντρια της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Η πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη

Η πολιτιστική διπλωματία αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας και την προώθηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Μέσω στρατηγικών πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών με άλλες χώρες, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της και να δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδύσεις και τουρισμό. Αυτές οι διεθνείς συνεργασίες όχι μόνο προάγουν την πολιτιστική ανταλλαγή, αλλά και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές που συνδυάζουν πολιτισμό και οικονομία.

Την θεματική θα χαιρετίσει ο Adrian Ellis, Ιδρυτής της AEA Consulting.

Την εισαγωγική ομιλία (keynote) της θεματικής θα πραγματοποιήσει η Δρ. Όλγα Κολοκυθά, Senior Scientist, Universität für Weiterbildung Krems.

Το panel «Κρατικές πρωτοβουλίες για την πολιτιστική διπλωματία» θα συντονίσει η Δρ. Όλγα Κολοκυθά, Senior Scientist, Universität für Weiterbildung Krems. Συμμετέχουν: Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council Greece, Βάσω Παπαγεωργίου, Αρχαιολόγος / Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece.

Το panel «Ο ρόλος των μη κρατικών δρώντων στην πολιτιστική διπλωματία» θα συντονίσει ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, Δικηγόρος / Πρόεδρος του ANIMASYROS. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Έξαρχος, Content Director του Delphi Economic Forum, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός, Παραγωγός & Chief Operating Officer του Faliro House, Ευάγγελος Κυριακίδης, Ιδρυτικός Διευθυντής του The Heritage Management Organization, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος & Συνιδρύτρια του World Human Forum, Μιχάλης Μπουτάρης, Αντιπρόεδρος της Κυρ-Γιάννη ΑΕ, Ίδρυμα Στυλιανός & Φανή Μπουτάρη.

Η ημερίδα θα αναδείξει τις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ αυτών των δύο – αν και διακριτών, θεμελιωδώς αλληλένδετων – πεδίων, εξετάζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις και δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη και την πολιτιστική εξωστρέφεια.

Ποιος καλύτερος τρόπος θα υπήρχε για να αναδειχθεί ο τοπικός πολιτισμός από το να ενεργοποιηθούν οι ταλαντούχοι και οι επιχειρηματίες του, προβάλλοντας το τοπικό DNA; Τι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό για τη δυναμική ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας διεθνώς, από μια πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας που προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και το μοίρασμα γνώσης;

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτιστικής πολιτικής.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο psvaluetalks.gr
Για να παρακολουθήσετε την ημερίδα, εγγραφείτε εδώ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας.