Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Ψηφιακή Πατριδογνωσία στην μικρή δυτική Κυκλάδα
Μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν την Κύθνο, ερευνά, γράφει, αφηγείται, και απαθανατίζει φωτογραφικά τον τόπο της.
Ένας συνεργατικός τρόπος ανάδειξης τόπου και προορισμού.
Ο Δήμος Κύθνου σε συνεργασία με την PostScriptum και εξειδικευμένους συνεργάτες ενεργοποίησαν την τοπική και διαδικτυακή κοινότητα των ΒικιΚυθνιστών δημιουργώντας ανοικτό και προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα ψηφιακό περιεχόμενο για το νησί. Στο έργο «Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία “έξυπνη” και “ανοιχτή” Κύθνο» μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν την Κύθνο μέσα από έρευνα, φωτογραφική τεκμηρίωση και συγγραφή κειμένων συνέθεσε αφηγήσεις που ανέδειξαν την μικρή αυτή δυτική Κυκλάδα ως τόπο και προορισμό.
Μέσα από μία σειρά θεματικών συνεργατικών δράσεων και εργαστηρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα με πεδίο εφαρμογής τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, την Βικιπαίδεια, η PostScriptum και ο Δήμος Κύθνου συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανοιχτής γνώσης και των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη έξυπνων προορισμών.
Στο πλαίσιο του ΒίκιΚύθνος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις πεδίου στο νησί της Κύθνου με ειδικούς που μίλησαν για την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, τη λαογραφία, το φυσικό τοπίο και την παραδοσιακή γαστρονομία της Κύθνου με την πεποίθηση ότι η γνώση αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Παράλληλα, μέσα από στρατηγικές συνέργειες επιχειρήθηκε η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού, με έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα της Κύθνου και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.
Μια ενεργή κοινότητα δημιουργήθηκε γύρω από τη δράση και πρότεινε τη θεματολογία και τα ανάλογα λήμματα γύρω από το νησί. Αντικείμενο επεξεργασίας έγιναν υπάρχοντα αλλά και νέα λήμματα σχετικά με τοπόσημα, μνημεία, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, λαογραφικά και περιβαλλοντικά στοιχεία για την Κύθνο.
Η πράξη «Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία “έξυπνη” και “ανοιχτή” Κύθνο» είναι ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER / Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.» / Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020. Υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανακαλύψτε το έργο στο wikikythnos.gr.