Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
ΙοΤ σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για προληπτική συντήρηση έργων τέχνης
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της διαχείρισης μουσείων και συλλογών είναι η διατήρηση των αντικειμένων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τις μελλοντικές γενιές. Δεδομένου ότι τα έργα τέχνης είναι ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές αλλαγές, οι δραστηριότητες προληπτικής συντήρησης αποσκοπούν ακριβώς στην αποφυγή ή τον περιορισμό της μελλοντικής αλλοίωσης των υλικών τους, μέσω του ελέγχου των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες εκτίθενται.
Η PostScriptum, ανταποκρινόμενη στις σημερινές προκλήσεις στη συντήρηση έργων τέχνης, συμμετείχε στo ευρωπαϊκό έργο Collection Care, για τις ανάγκες του οποίου συστάθηκε μια κοινοπραξία από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και τεχνολογικούς εταίρους αλλά και μουσεία διεθνούς εμβέλειας, συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου.Το Collection Care είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με δράσεις προληπτικής συντήρησης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες μουσείων και συλλογών μικρής και μεσαίας κλίμακας. Για την ανάπτυξή του ενσωμάτωσε τεχνολογίες από το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT) για τον έλεγχο του μικροκλίματος έργων τέχνης που μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και να περιλαμβάνουν ποικίλα υλικά κατασκευής, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις τρέχουσες πρακτικές προληπτικής συντήρησης.
Η λύση βασίστηκε στην τεχνογνωσία των διαφορετικών ερευνητικών ομάδων και εταιρειών από τα πεδία της προληπτικής συντήρησης (KADK, TU/e, LSIWC, UW, URO1 και UPV), του cloud computing και των big data (ATOS), του IoT (SGF), των συστημάτων αισθητήρων (UPV, URO1), της μεταφοράς έργων τέχνης (CBC, HvK), της διαχείρισης συλλογών (PS), καθώς και ενός μεγάλου αριθμού μουσείων (DFA-Spain, KMKG-Belgium, CSS-Spain, OAML-Latvia, IEEE-Greece, RDC-Denmark) για τη διασφάλιση της μελλοντικής ενσωμάτωσης του προϊόντος στην αγορά.
Η ομάδα του έργου, συμπεριλαμβανομένης της PostScriptum, δημιούργησε έτσι ένα καινοτόμο εργαλείο που θα διευκολύνει και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του τρόπου που επαγγελματίες και συλλέκτες διατηρούν τις συλλογές τους.
Το Collection Care συγχρηματοδοτήθηκε από το HORIZON 2020, το πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Ανακαλύψτε το έργο στο collectioncare.eu.